marți, 5 iunie 2012

Petunia - regina verii

Flori de vara


Petunia este o floare cate iti ofera atat cat daruiesti, rasplatindu-ti efortul de a o ingriji cu o explozie solara.
Apa in cantitati mici si un sol cu ingrasamant bogat in potasiu, repartizat uniform, iti vor asigura flori superbe,  din iunie pana in octombrie. Fereste-o de vant si nu te zgarci cu soarele pentru ca nu suporta temperaturile scazute.
Florile sale in forma de palnie orneaza foarte bine balcoanele si terasele dar si gradinile. Le poti cultiva in jardiniere, ghivece sau diverse vase decorative.
Petuniile pot avea flori simple, , duble, unicolore, bicolore sau pestrite, palea de culori fiind foarte bogata, include albul, galbenul, violetul, rosul si diverse nuante de rosu.
Numele florii vine de la petyn sau petum, cuvant care inseamna tabac in dialectul Tupinamba din sud-estul Braziliei. Explicatia ar fi aceea ca frunzele anumitor specii erau folosite in loc de tutun, iar petalele lor intrau in preparate magice, in timpul ritualurilor reliogioase. Principiile lor active nu au fost descoperite inca.
Fereste-le de ploaie
Petuniile sunt flori anuale, potrivite pentru orice tip de amenajare in plin soare. Rasadurile se muta in gradina in luna mai, fiind adaptabile orcarui tip de sol. Aici fac fata mai bine secetei decat in ghivece. Speciile cu flori mari nu supoerta ploile puternice, de aceea este mai bine sa le acoperi pe timp de furtuna sau ploi abundente.

Pentru a le conserva frumuseatea, le poti planta la adapost, fara insa a le priva de razele soarelui. Daca vrei sa eviti complicatiile, opteaza pentru petuniile cu flori medii care sunt mai putin sensibile la intemperii.
Stropeste-le cu masura
Daca le-ai plantat in gradina, trebuie sa le uzi o data la doua-trei seri si sa le pui ingrasamant solubil la un interval de 15 zile. Ele rezista bine la seceta si de aceea pot fi afectate cand sunt stropite din abundenta. In ghivece, le vei uda mai des si vei pune ingrasamant saptamanal.
Specia surfina este mai pretentioasa si vrea solul ud in permanenta. De asemenea, trebuie sa ii adaugi o cantitate mica de compost din doua in doua zile, dizolvat in apa cu care le stropesti.

Dusmanii petuniilor
Indeparteaza permanent florile ofilite. Petuniile sunt sensibile la paduchii de plante si limacsi. Semnalul de alarma sunt frunzele care se ingalbenesc si se usuca. Daca observi ca frunzele s-au acoperit pe ambele fete vu un praf alb, atunci inseamna ca petuniile au fost atacate de fainare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu