- masa compostului abunda in firisoare de radacini; radacinile incep sa iasa prin gaurile de scurgere a apei;radacinile apar la suprafata compostului;frunzele nou aparute sunt de dimensiuni mai mici decat in mod normal.
Timpul ales pentru momentul transplantarii este cel mai important. Din acest motiv transplantarea se va face primavara sau vara devreme cand plantele se afla in perioada de crestere. Cateodata putem recurge la simpla inlocuire a compostului si la alegerea unui recipient mai mare daca este cazul. Alteori insa, planta veche fiind batrana, nu va mai inflori abundent, de aceea ea va trebui inlocuita cu un puiet prin alegerea unei metode de inmultire adecvata.
Diferitele specii de plante reactioneaza diferit la transplantare. Pentru unele dintre ele transplantarea nici nu se recomanda. In toate cazurile trebuie sa incercam, pe cat posibil, minimalizarea socului suferit la transplantare.
Plantele sensibile, crescute in conditii speciale, au nevoie de o perioada de aclimatizare dupa momentul transplantarii. Acestea necesita anumite conditii de temperatura si umiditate pe parcursul transplantarii si de tratamente speciale dupa acest moment.
Instrumente necesare transplantarii: manusi, recipient nou sau vechi sterilizat in prealabil, compost nou, adecvat speciei de planta, lopatica.
Procedura: se pregateste compostul proaspat care poate fi direct preparat din comert sau trebuie preparat acasa, din ingrediente si proportii bine stabilite. Asezati o parte din compost in noul recipient pana la jumatatea acestuia. Cu ajutorul unei lopeti de mana efectuati cu atentie un sant pe marginea vechiului recipient de jur imprejurul plantei. Intoarceti recipientul invers sustinand bine cu o mana planta. Usor treceti la indepartarea pamantului vechi de pe radacinile plantei atat cat este posibil pentru a nu rupe radacinile plantei. Cautati eventuali paraziti sau micoze ce pun problema utilizarii unui insecticid. Asezati usor planta in noul compost si turnati in ploaie fina restul de compost pana la acoperirea completa a radacinilor plantei. Tineti cont ca radacinile plantei sa fie ingropate pana la acelasi nivel ca si in recipientul vechi. Udati bine planta. Dupa 2-3 saptamani puteti recurge la fertilizarea acesteia.
Foarte interesante articolele de pe blogul vostru.Chiar am invatat lucruri noi si cu siguranta le voi pune in practica.Tineti-o tot asa!
RăspundețiȘtergereMultumim!Noi vrem sa va impartasim din experienta noastra si sa va aratam cat de frumoasa e lumea florilor.
RăspundețiȘtergere